Οι αισθητηριακές δραστηριότητες είναι διασκεδαστικές για όλους, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το χρώμα, το σχήμα, καθώς οι αισθητικές εμπειρίες διεγείρουν την προσοχή, προάγουν την ηρεμία και αποτελούν το επίκεντρο της διασκέδασης! Παρακάτω παρουσιάζονται δραστηριότητες που οι γονείς μπορούν να κάνουν μαζί με τα παιδιά τους.

Αλφαβήτα στο Νερό
Το φανταχτερό, χρωματιστό νερό είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει τα περίεργα βλέμματα! Το μπουκάλι της αλφαβήτας αποτελεί διασκεδαστική ενασχόληση στην κατασκευή του και τέλειο παιχνίδι που θα κρατήσει απασχολημένο και εστιασμένο το παιδί. Η χειροτεχνία βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα γράμματα με δημιουργικό τρόπο απολαμβάνοντας τα όμορφα χρώματα και τη λάμψη των αντικειμένων που επιπλέουν!

Ζωγραφική με Πάγο
Τα παιδιά αγαπούν να στροβιλίζουν παγάκια μπογιάς που λιώνουν πάνω σε χαρτί, δημιουργώντας όμορφα σχέδια. Θα εξασκήσουν την αναγνώριση των χρωμάτων και τις δεξιότητες παρατήρησης, ενώ θα παρατηρήσουν τη μετάβαση της μπογιάς από υγρή σε στερεή κατάσταση και στη συνέχεια πάλι σε υγρή!

Χάρτινο Μπουκέτο Λουλουδιών
Αυτή η δημιουργική δραστηριότητα περιλαμβάνει σχίσιμο και τσαλάκωμα χαρτιού για να δημιουργηθεί μια πολύχρωμη σύνθεση, που είναι χρήσιμη για δώρο ή διακόσμηση. Τα παιδιά θα αγαπήσουν ιδιαίτερα την αισθητηριακή εμπειρία του χειρισμού του χαρτιού και την ενασχόληση με τα χρώματα και τα σχήματα!

Εξερευνήστε τις Αισθήσεις με ένα Τραπέζι Αισθήσεων
Ένα τραπέζι αισθήσεων είναι ένα μέρος σχεδιασμένο για πλατσούρισμα, κοσκίνισμα, ταξινόμηση, σκάψιμο και παιχνίδι με υγρά! Τα παιδιά θα απολαύσουν την ευκαιρία να λερωθούν, να ανακαλύψουν και να παίξουν ελεύθερα συμμετέχοντας με την αίσθηση της αφής, της ακοής και της όρασης.

Αφήγηση Ιστορίας με Ζωγραφική
Το να πείτε μια ιστορία είναι σαν να ζωγραφίζετε μια εικόνα, χρησιμοποιώντας λέξεις αντί για χρώματα. Σε αυτή την ευφάνταστη δραστηριότητα, το παιδί σας χρησιμοποιεί τα χρώματα και τις λέξεις για να πει μια ιστορία! Αλλάξτε τη δραστηριότητα ανάλογα με το επίπεδο του παιδιού σας και έτσι μπορείτε να πυροδοτήσετε τη φαντασία του και τις ικανότητές του στην αφήγηση, βιώνοντας μια πολύχρωμη όμορφη στιγμή!

Παίξτε το Παιχνίδι Ένωσης Μισών Κομματιών
Αυτή η δραστηριότητα συνένωσης είναι ένας καλός τρόπος για να αντιληφθούν τα παιδιά την έννοια των παζλ και να ικανοποιηθεί η ανάγκη για τάξη και απλότητα. Κάθε κομμάτι θα έχει μόνο το μισό σχήμα: βρείτε το κομμάτι με το άλλο μισό και τοποθετήστε τα πλάι-πλάι για να συμπληρώσετε την εικόνα!

Πλάστε χιονονιφάδες από πηλό
Δεν χρειάζεται να αντέξετε το κρύο για να απολαύσετε την ομορφιά του χειμώνα. Πλάστε χιονονιφάδες και βιώστε την εμπειρία του χειμώνα από την άνεση και τη ζεστασιά του σπιτιού σας! Η γλυπτική με πηλό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ενίσχυση των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων και τα παιδιά θα αγαπήσουν την αισθητηριακή εμπειρία του πλατσουρίσματος, του τραβήγματος και του ζυμώματος καθώς εργάζονται.

Κατασκευάστε έναν Σταθμό Αρωμάτων
Με τη βοήθεια μερικών μικρών δοχείων, λαστιχένιων ιμάντων, κομματιών υφάσματος και πάρα πολλών αρωματικών συστατικών, το παιδί σας μπορεί να δημιουργήσει μια ολόκληρη συλλογή από μυρωδιές που διεγείρουν την όσφρησή του. Η όσφρηση είναι μία από τις πέντε αισθήσεις και τα παιδιά θα αγαπήσουν να μάθουν τον ρόλο που παίζει.

Στερεό ή Υγρό
Μπορεί κάτι να είναι στερεό και υγρό ταυτόχρονα; Πειραματιστείτε με αυτή την κλασική δραστηριότητα της επιστήμης που εισάγει τα παιδιά στα μυστήρια των καταστάσεων της ύλης.

Φτιάξτε Χαλκομανίες Αριθμών
Τα παιδιά αρέσκονται να χρησιμοποιούν μαρκαδόρους σχεδόν οπουδήποτε. Αξιοποιήστε αυτή τη φυσική τέχνη εισάγοντας τα παιδιά στην τέχνη της χαλκομανίας. Θα εξασκήσουν τους μικρούς μύες στα χέρια τους και θα βελτιώσουν τον συντονισμό ματιού-χεριού. Επιπλέον, θα πειραματιστούν με διαφορετικές επιφάνειες, ενώ παράλληλα θα μελετήσουν τα σχήματα και τους αριθμούς.