Η περίοδος διακοπών είναι μια στιγμή χαράς, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά αγχωτική. Κανείς δεν την εκτιμά περισσότερο από ό,τι οι γονείς και οι οικογένειες των παιδιών με αυτισμό, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη πρωτόγνωρες προκλήσεις.
Ωστόσο, τα προγράμματα και η δομή είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών και τα παιδιά με αυτισμό πρέπει να διαχειριστούν νέα πρόσωπα, τόπους και μια αλλαγή των προγραμμάτων τους. Δεδομένου ότι πολλά παιδιά με αυτισμό είναι επίσης ευαίσθητα στον θόρυβο, την αφή και το φως, η φασαρία των διακοπών μπορεί να τα διαταράξει. Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ένα νέο επίπεδο στρες και άγχους.

Μερικές ενδεικτικές συμβουλές και ιδέες με σκοπό να κάνουν τις διακοπές πιο διασκεδαστικές για όλους τους εμπλεκόμενους είναι οι ακόλουθες:

  • Προγραμματίστε και συντάξτε έναν κατάλογο δραστηριοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να γεμίσει την ώρα του, όπου κι αν πάτε.
  • Χρησιμοποιήστε την πρόβα και ρόλους υπό τη μορφή παιχνιδιού για να εξασκηθούν εκ των προτέρων στην αντιμετώπιση νέων κοινωνικών καταστάσεων ή συνεργαστείτε για να γράψετε μια «κοινωνική ιστορία» που ενσωματώνει όλα τα στοιχεία ενός επερχόμενου γεγονότος ή επίσκεψης, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών για αυτή την κατάσταση.
  • Αν πρόκειται να επισκεφθείτε την οικογένεια ή φίλους, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα ήσυχο, ήρεμο μέρος για απομόνωση.
  • Έχετε το νου σας για σημεία άγχους ή ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένης της επίτασης συμπεριφορών σε βουητά ή τραντάγματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα.
  • Απασχολήστε τα παιδιά με αυτισμό σε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στη περίπτωση που τος αρέσει, όπως η περιποίηση μικρών δέντρων ή η αφαίρεση των σπόρων του καλαμποκιού.
  • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να περάσετε όμορφα. Εάν έχετε ένταση, το παιδί σας μπορεί να αισθανθεί ότι κάτι δεν είναι σωστό.
  • Μην απομονώνετε το παιδί σας από την ευρύτερη οικογένεια. Τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.
  • Τραβήξτε φωτογραφίες καθώς εσείς και το παιδί σας κλαδεύετε ένα δέντρο, όταν επισκέπτεστε τους συγγενείς σας κ.τ.λ. Οργανώστε ένα άλμπουμ των διακοπών σας κολλώντας τις φωτογραφίες σε χαρτί, γράφοντας μια σύντομη πρόταση κάτω από κάθε εικόνα και ενώνοντας τις σελίδες μεταξύ τους. Όταν κάποιος κάνει στο παιδί σας μια ερώτηση σχετικά με τις διακοπές, το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει το άλμπουμ ως μια οπτική ένδειξη για να μιλήσει για τα πράγματα που αυτός ή αυτή έκανε.