Πώς μπορείτε να πείσετε το παιδί σας να διαβάσει τα μαθήματά του; Αυτή η ερώτηση γίνεται συχνά. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να πετύχει στο έργο του. Μερικές από αυτές παρουσιάζονται παρακάτω:

Πρόγραμμα
Ορίστε ένα πρόγραμμα και επιμείνετε σε αυτό. Όπως και για κάθε άλλη δραστηριότητα, εάν το διάβασμα γίνεται πάντα την ίδια ώρα και η συγκεκριμένη συνήθεια είναι βαθιά ριζωμένη, το παιδί σας θα δεχτεί τελικά την καθημερινότητα. Αυτό αληθεύει επίσης για το βούρτσισμα των δοντιών, το μπάνιο και όλες τις αγγαρείες που τα παιδιά προτιμούν να αποφύγουν. Αρχικά είναι δύσκολο να τηρήσουν τη σταθερότητα του προγράμματος, αλλά σίγουρα θα ανταμειφθούν αργότερα.

Ενίσχυση του μηνύματος ότι το διάβασμα είναι σημαντικό
Ρυθμίστε το επίπεδο και τον τόνο της φωνής. Δείξτε τους ότι ο χρόνος διαβάσματος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Ζητήστε από τα αδέλφια τους να είναι ήσυχα ή να φύγουν από το σημείο, γιατί ήρθε η ώρα για διάβασμα. Ρωτήστε τα συχνά πώς τα πάνε. Μοιράστε επαίνους καθ’ όλη τη διάρκεια του διαβάσματος. Δείξτε τους ότι σας νοιάζει που ανταποκρίνονται με επιτυχία στις προσπάθειες της κατ’ οίκον μελέτης. Βοηθήστε τα να αισθάνονται επιτυχημένα και ικανά.

Να είστε ενθαρρυντικοί
Να είστε σταθεροί, αλλά ενθαρρυντικοί. Όλοι έχουν την τάση να κινούνται προς τα πίσω όταν κατσαδιάζονται. Είναι δύσκολο να αποφευχθεί η γκρίνια όταν είστε απογοητευμένοι, οπότε παρατηρήστε τη συμπεριφορά σας. Θα πρέπει να θέτετε τα όρια για το πώς θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα της κατ’ οίκον μελέτης, αλλά μπορείτε επίσης να δίνετε κουράγιο και κίνητρα. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ποιες πιστεύετε ότι είναι οι δυνατότητές τους και ότι είστε περήφανοι για όσα μαθαίνουν.

Θετική ενίσχυση
Χρησιμοποιήστε τις ανταμοιβές. Επιτρέπεται να ανταμείψετε το παιδί σας για την ολοκλήρωση της μελέτης τους. Κάνουν κάτι δύσκολο κάθε μέρα. Φροντίστε να δώσετε μια ανταμοιβή για την επιτυχία τους να ανταποκριθούν στον χρόνο διαβάσματος (όχι να κάνουν τα πάντα σωστά). Τελικά, καθώς ο χρόνος για κατ’ οίκον μελέτη ρυθμίζεται πιο εύκολα μπορείτε να κρατήσετε τις ανταμοιβές για πιο ακαδημαϊκούς στόχους. Δεν χρειάζεται να τους δίνετε πάντα υλική ανταμοιβή. Μάθετε τι θα ήθελαν να κάνουν, αφού έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη τους. Αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να απολαύσετε λίγο ελεύθερο και ποιοτικό χρόνο.

Κάθε ευκαιρία για επιλογή αυξάνει τη συμμόρφωση
Η διάθεση επιλογών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα κίνητρα. Ποιες επιλογές μπορούν να έχουν κατά τη διάρκεια του χρόνου διαβάσματος; Είναι σημαντικό για εσάς να διατηρήσετε σταθερό τον χρόνο και τις προσδοκίες σας. Όμως, μπορούν να επιλέξουν που θα καθίσουν, τα υλικά με τα οποία θα γράψουν ή το χαρτί που θα χρησιμοποιήσουν και με ποια εργασία θα ξεκινήσουν. Επίσης, αφήστε τα να διαλέξουν την ανταμοιβή τους. Δώστε τους τουλάχιστον τρεις επιλογές. Όσο μεγαλύτερο έλεγχο έχουν στο έργο τους τόσα περισσότερα θα είναι τα κίνητρά τους.