Κάθε μωρό μαθαίνει να μιλάει με τους ανθρώπους ακούγοντας την ομιλία, παίζοντας με τους ήχους και προσπαθώντας να αρθρώσει λέξεις. Το μωρό σας αρχίζει να διδάσκεται τις γλωσσικές δεξιότητες από τη στιγμή που γεννιέται.

Η πρώτη γλωσσική δεξιότητα που αναπτύσσει είναι γνωστή ως δεκτική δεξιότητα κατανόησης όσων ακούγονται.

Οι εκφραστικές δεξιότητες ομιλίας αναπτύσσονται αργότερα.
Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει το λόγο του με τους ακόλουθους τρόπους:

Ομιλία
Μιλάτε συχνά με το μωρό σας. Προκειμένου να του δώσετε την ευκαιρία να αρχίσει να κατανοεί λέξεις, θα πρέπει να μιλάτε ως επί το πλείστον αργά και καθαρά.
Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία λέξεων, όχι μόνο τα ονόματα των πραγμάτων. Ωστόσο εστιάστε ειδικά σε λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά στην καθημερινή γλώσσα του μωρού, όπως πάνα, κύπελλο, μπάνιο κτλ.
Δώστε έμφαση στη μίμηση. Καθώς το μωρό σας αρχίζει να μαθαίνει νέους ήχους, τους μιμείται. Μπορεί να οικοδομηθεί μια ολόκληρη συζήτηση μόνο με τη χρήση μερικών φωνηέντων και συμφώνων.
Περιμένετε για απάντηση. Ακόμα και αν το μωρό σας δεν μπορεί να μιλήσει με λέξεις, μπορεί να δώσει απάντηση σε μια δραστηριότητα που προτείνατε, όπως μια οξεία κραυγή ή κλαψούρισμα.
Κάνετε παύσεις συχνά, ώστε το μωρό σας να έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει και να επικοινωνήσει μαζί σας. Δείξτε στο μωρό σας ότι το ακούτε.
Να εναλλάσσετε ρόλους όταν παίζετε και μιλάτε, όπως επίσης όταν διεξάγετε μια συζήτηση.
Κοιτάξτε το πρόσωπο του μωρού σας. Χαμογελάστε ή απαντήστε στους ήχους του μωρού σας.
Δείξτε ότι ακούτε. Επαναλάβετε με κατάλληλο τρόπο τα λόγια του μωρού.

Παιχνίδι
Δημιουργήστε ευκαιρίες στο μωρό σας να παίξει με άλλα παιδιά.
Παίξτε κοντά στο μωρό σας. Αντιγράψτε κάποιες από τις δράσεις του, τις εκφράσεις του προσώπου του ή τους ήχους του και επικροτήστε τις νέες του δραστηριότητες. Παίξτε παιχνίδια, όπως κρυφτό, κυνηγητό κ.ά.
Παιχνίδια κουκλοθέατρου, μαλακές κούκλες, παιχνίδια γεμισμένα με βαμβάκι, μπάλες, τουβλάκια και πίνακες δραστηριότητας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της λεπτής κίνησης του μωρού, καθώς και της ακοής και των δεξιοτήτων μάθησης.
Φτιάξτε ένα ρεπερτόριο από τραγούδια και ποιήματα. Μπορεί να το θεωρήσετε κουραστικό να τραγουδάτε επαναλαμβανόμενα τα ίδια λόγια, αλλά αυτό βοηθά το μωρό να μάθει.
Αναπτύξτε τις δεξιότητες ακοής του μωρού. Όταν ένα αεροπλάνο πετά πάνω από το κεφάλι ή όταν χτυπά το κουδούνι πόρτας, τα επισημαίνετε στο μωρό. Αυτό το βοηθά να κατανοήσει τον κόσμο των ήχων και να μάθει ταυτόχρονα νέες λέξεις.

Διαβάστε βιβλία στο μωρό σας
Επιλέξτε βιβλία με μεγάλες, φωτεινές εικόνες. Τα μωρά αγαπούν τις εικόνες των μωρών.
Επισημάνετε στο μωρό άφθονα μεμονωμένα αντικείμενα, ζώα ή ανθρώπους. Κάποια στιγμή το μωρό θα σας εκπλήξει με την ανταπόκρισή του.
Αφήστε το μωρό να επιλέγει βιβλία. Επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη σας και επιλέξτε τα βιβλία μαζί.
Πείτε ιστορίες στο μωρό σας και επαναλάβετέ του τις αγαπημένες του.