Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια ανησυχητικά αυξανόμενη τάση της παιδικής παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παιδική παχυσαρκία πολλές φορές οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, άσθμα και καρδιακά προβλήματα. Πέρα από τα προβλήματα υγείας το παιδί συχνά αντιμετωπίζει και συναισθηματικές δυσκολίες κυρίως στις συναναστροφές του με τους συνομήλικους του, καθώς παρατηρείται συχνά ότι παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας απομονώνονται από τις παρέες, ενώ τα ίδια σχηματίζουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους και τις δυνατότητες τους. Παρ’ όλα αυτά οι γονείς με την σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατακτήσουν ένα φυσιολογικό και υγιές βάρος για την ηλικία τους και να το διατηρήσουν.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΜΥΘΟΣ: Η παιδική παχυσαρκία είναι γονιδιακό πρόβλημα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Παρ’ όλο που τα γονίδια επηρεάζουν το βάρος, αυτό στην πραγματικότητα αποτελεί έναν μικρό παράγοντα εμφάνισης της παχυσαρκίας. Αν και κάποια παιδιά κερδίζουν βάρος πιο εύκολα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν οπωσδήποτε ανάλογα προβλήματα. Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος εφόσον κάνουν μια καλή διατροφή και άσκηση.

ΜΥΘΟΣ: Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα θα πρέπει να ξεκινήσουν δίαιτα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Εκτός κι αν είναι οδηγία του γιατρού, ο στόχος δεν πρέπει να είναι η δίαιτα, αλλά αρχικά να καταφέρει να διατηρήσει το βάρος που έχει χωρίς να βάλει επιλέον κιλά.

ΜΥΘΟΣ: Είναι παιδί ακόμη, θα ξεπεράσει το πρόβλημα βάρους που έχει μεγαλώνοντας.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αν και η παιδική παχυσαρκία δεν οδηγεί απαραίτητα στην παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή, αυξάνει τις πιθανότητες διαιώνισης του προβλήματος. Τα περισσότερα παιδιά δεν ξεπερνούν το πρόβλημα καθώς μεγαλώνουν.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

  1. Συμμετοχή όλης της οικογένειας: Οι διατροφικές συνήθειες ξεκινάνε από το σπίτι. Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν οι γονείς το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι να υιοθετήσουν μια σωστή και υγιεινή διατροφή στο σπίτι συνδυάζοντας την με σωματική άσκηση, την οποία θα τηρούν όλοι. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν και το παιδί να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες.

  2. Το σπίτι αποτελεί το μέρος όπου το παιδί τρώει τα περισσότερα γεύματα της ημέρας. Παρ’ όλο που συχνά τα παιδιά τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες γλυκών και σνακς από το επιτρεπτό όριο, ωστόσο η απαγόρευση τους δεν είναι η λύση. Είναι πιο βοηθητικό για τους γονείς να περιορίσουν την ποσότητα κατανάλωσης τους μέσα στο σπίτι ελέγχοντας πιο αποτελεσματικά τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού τους. Επίσης μπορούν οι γονείς να αντικαταστήσουν τα γλυκά με φρούτα, τα οποία θα είναι πάντα διαθέσιμα στα παιδιά.

  3. Η καθιστική ζωή για ένα παιδί αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον μια ώρα άσκησης την ημέρα για την καλή διατήρηση της υγείας τους. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει στο γυμναστήριο. Μπορούν οι γονείς να συμμετέχουν σε δραστηριότητες με το παιδί όπως π.χ. μια βόλτα με το ποδήλατο ή ένας περίπατος.

  4. Μείωση του χρόνου που αφιερώνει το παιδί μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Αν καταφέρουν οι γονείς να μειώσουν τον χρόνο αυτόν, τότε το παιδί θα επιδιώξει να βρεί άλλους τρόπους ώστε να περνάει τον χρόνο του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη σωματική άσκηση.

  5. Τέλος οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους και να εμπλέκονται στην ζωή τους με ποικίλους τρόπους. Οι γονείς λοιπόν μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους εάν μοιράζονται κοινές δραστηριότητες, συζητούν μαζί του για αυτά που το απασχολούν διατηρώντας παράλληλα επαφή με το σχολείο και τους δασκάλους του.

Η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών του παιδιού και η απώλεια βάρους δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση. Η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση δεν συνίσταται για τα παιδιά. Εάν η οικογένεια αδυνατεί να βελτιώσει την σωματική κατάσταση του παιδιού, ενώ παράλληλα το ίδιο το παιδί αντιμετωπίζει συναισθηματικές δυσκολίες, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό ή διαιτολόγο ο οποίος θα τους κατευθύνει και θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δυσκολία.